In Dubrovnik is ontzettend veel geschiedenis geschreven. Zodra je voet zet in de oude stad voel je dat direct. Dubrovnik is dan ook één van de best bewaarde historische steden ter wereld. De muren maken de vestingstad goed verdedigbaar en ondanks dat is de stad behoorlijk vaak van ‘eigenaar’ gewisseld. Dat wisselen van eigenaar ging natuurlijk gepaard met de nodige oorlogen. Daarom is het misschien nog bijzonderder dat de stadsmuren zo goed bewaard zijn gebleven.

Wat je moet weten over Dubrovnik
Moet ik een begeleide tour nemen?
Mocht je meer willen weten over de historie van de stad, gebouwen en personen die onderdeel zijn van de geschiedenis van Dubrovnik, dan is een georganiseerde tour een goed idee. Je kunt natuurlijk ook zelf onderzoek doen en een boek lezen en dat meenemen.
Een goede reden om zelf de stad te ontdekken is omdat je dan de timing zelf bepaalt. Je kunt de drukte vermijden en langer blijven op plekken die druk zijn voor het geval dat je graag een foto wil maken zonder enorme groepen photobombs in je kiekjes.
Heb je een Dubrovnik Card nodig of niet?
Wij hadden een Dubrovnik Card en dat is eigenlijk altijd aan te raden. Een Dubrovnik Card kost je 250 kuna/ 33 euro voor de 1 dags pass. Daar zit toegang in voor de stadsmuren. Een ticket voor de stadsmuren alleen kost je namelijk sowieso al 250 kuna/ 33 euro.

Let op! Koop absoluut NIET op Viator.com of wallsofdubrovnik.com (daar betaal je veel meer, en dan bestellen ze het gewoon op de officiele website)
In de Dubrovnik Card zit het volgende:
- Free public transportation
- Entrance fee to the:
- Dubrovnik City Walls
- Museum of Modern Art
- Maritime Museum
- Dulcic Masle Pulitika Gallery
- The Rupe Museum
- Natural history museum
- House of Marin Drzic
- The Franciscan Church and Monastery
- Vlaho Bukovac House
Op de stadsmuren en de Fransiscaanse kerk en klooster na zijn de meeste museums niet al te bijzonder. Het is wel fijn dat je gratis de bus kunt nemen.
Neem een Dubrovnik Card voor 3 of 7 dagen als je de oude stad meer dan 1 dag wil bezoeken
Wil je 3 dagen of langer alle interessante plekken afstruinen dan is de meerdaagse Dubrovnik Card een goed idee. Je betaalt dan 300 kuna/ 40 euro voor 3 dagen of 350 kuna/ 46 euro voor 7 dagen. Dan haal je je geld er zeker uit.

Wat zit niet inclusief in de Dubrovnik Card?
Fort Lovrijenac zit er overigens niet bij. Dat is ook nog 7 euro maar volgens mij krijg je nog 30 procent korting via je Dubrovnik Card.
Let ook op dat je elke attractie slechts éénmaal mag bezoeken. Dat geldt in zijn geheel voor de kaart en niet enkel per dag. Als je de stadsmuren afgaat mag je er niet opnieuw op. En ook als je de Dubrovnik Card voor 3 of 7 dagen hebt kun je dus niet nog een keer de stadsmuren op op de dagen daarna.
Hoe laat zijn de stadsmuren in Dubrovnik het minst druk?
De meeste tours starten om tien uur. Dat is gelijk aan de openingstijd van de stadsmuren ten tijde dat wij gingen. Dat zouden we dan niet aanraden. Vanaf Juli kun je al om 8 uur ‘s ochtends gaan en als de tourtijden niet naar voren worden gehaald zou dat een goede optie zijn.
De openingstijden van de stadsmuren:
- 10.00 – 17.00 h (April 1st – June 30th) – Corona Update
- 08.00 – 19.30 h (July 1st – July 31st)
- 08.00 – 19.00 h (August 1st – August 31st)
- 08.00 – 18.30 h (September 1st – September 14th)
- 08.00 – 18.00 h (September 14th – September 30th)
- 08.00 – 17.30 h (October 1st – October 31st)
Dat zijn de openingstijden om de stadmuren OP te kunnen. Je kunt namelijk de stad gewoon in buiten deze openingstijden. Wij raden dus aan om voor 8/10 uur de stad al te ontdekken als je in de ochtend wil. Dan kun je meteen om 8/10 uur de stadsmuren op.
Wanneer zijn de stadsmuren in Dubrovnik op zijn mooiste?
De sluitingstijd van de muren is 19:30 en en als je dus om 18:00 de stadsmuren opgaat zijn de meeste kuddedieren al weg omdat ze honger hebben of moe zijn. Dat is natuurlijk perfect want het licht is dan ook nog eens heel mooi. Als je voor foto’s gaat is dit natuurlijk de ideale tijd.



Wat ga je zien op de stadsmuren van Dubrovnik?
Pile Gate
Het handigste is om bij de Pile Gate gelijk de stadsmuren op te gaan. Pile gate is trouwens ook decor geweest bij Game of Thrones. Tijdens de walk of shame van Cersei, maar ook tijdens de opstand tegen koning Joffrey. Vanaf Pile Gate kun je ook omlaag lopen richting enkele Game of Thrones locaties en dit deel kennen de kenners als Black Water Bay in Kings Landing.
Voor meer locaties en een self-guided Game of Thrones tour kun je onderstaande artikel lezen.
Vind alle Game of Thrones locaties in Dubrovnik
Dit is de ronde die je zult lopen. De stadsmuren rond kun je in 60 tot 90 minuten. Als je lekker de tijd neemt en een terrasje onderweg (Ja, die zijn er!) kun je er makkelijk 2 uur of meer voor uittrekken.

Zicht op Fort Lovrijenac (Fort Lawrence) en Fort Bokar
De muur is eenrichtingsverkeer. Je mag dus alleen linksaf. Midden is dat maar goed ook, het wordt soms echt smal als er veel mensen doorheen zouden moeten. Als je pas om 18:00 gaat zoals wij, wordt het overigens nooit ergens druk. Als je linksaf slaat kijk je op de toren van Fort Bokar. De Game of Thrones liefhebber weet dat Varys en Tyrion hier belangrijke gesprekken hebben gehad terwijl ze wegdroomden over een een vruchtbaarheidsgodin met 16 tieten aan de andere kant van de oceaan.

Als je naar beneden kijkt zie je de baai die ook wel Black Water Bay genoemd wordt en je kunt hier zelfs een kayak huren om om de stad heen te varen. Het water van de Adriatische Zee is meestal zeer rustig dus je kunt dit veilig doen. Aan de overkant van de muur zie je het Fort Lovrijenac. Hier mag je in, maar de ticket kost 7 euro en het zit niet inclusief bij de Dubrovnik Card.
Als je de muur verder volgt zie je af en toe leuke plekjes op de rotsen waar je iets kunt drinken. Twee leuke barretjes zijn Bard Mala Buža en Buza Bar. Deze twee plekjes zijn overigens niet bereikbaar vanaf de muur.

Je kunt er een verse jus voor 66 (KUNA), 9 euro krijgen. De echte Nederlander slaat hem waarschijnlijk over, maar wij vonden het wel een topplekje.
Je kunt er komen als je in de stad loopt: Vanaf Gundulic Square. Neem de Jesuit Stairs, ga links en als je dan onder de stadsmuren loopt, ga je rechts en loop je langs de muren tot je een doorgang ziet. Of je gedraagt je modern en volgt onze Google Maps.
Overigens zijn er meerdere leuke terrassen op de stadsmuren te vinden dus maak je geen zorgen.
Terwijl je verder loopt krijg je mooi zicht op de Kathedraal en het Rector’s Palace. Er zijn meerdere plekjes om te zitten overigens. Je kunt hier ook weer de muur af, maar dat zou gek zijn. Het hoogtepunt komt namelijk nog.
Fort Minceta – The House of the Undying
Als je alles goed getimet hebt zoals wij krijg je een mooie gouden gloed van het zonlicht op het laatste stuk van de muur. Je komt dan ook langs de hoogste toren. Fort Minceta is het hoogtepunt. Ook hier is weer een stukje GoT opgenomen, namelijk wanneer Khaleesi bij het House of the Undying aankomt.



Als je hier naar beneden gaat zie je de Fransiscaanse Kerk en klooster en het Dubrovnik Old Town Basketbal Court. Dat ziet er ook wel erg tof uit. Je kent het wellicht van Instagram. En dat was het. Dit is het einde van de stadsmuren. Bij ons was het licht nog zo mooi dat we nog twee plekjes van onze GoT tour hebben afgevinkt.



Handig om te weten over de stadsmuren in Dubrovnik
Om de gehele stadsmuren te lopen kost je ongeveer 1 tot 1,5 uur. Wij nemen veel tijd om te fotograferen en als je een drankje neemt bij een van de terrassen (ja, er zijn terrassen inclusief WC op de stadsmuren) doe je er iets langer over.
Je mag overigens ook op de muur je eigen eten en drinken meenemen.
Let op: Veel winkels en restaurants nemen geen euro’s aan. Mocht je geen Kuna’s bij je hebben kun je overigens echt nog wel terecht bij restaurants die ze wel aannemen.

En zo zijn we bij het einde van de stadsmuren gekomen. Dubrovnik heeft echter nog veel meer te bieden. Wil je meer weten, lees dan ook onze andere artikelen.