De Filipijnen staan vooral bekend om de prachtige stranden, eilanden, het blauwe water en de onderwaterwereld. Dit is dan ook de reden dat veel reizigers na aangekomen te zijn in Manilla zo snel mogelijk doorvliegen naar een van de idyllische eilanden. Wil je weten wat je kunt doen in Manilla lees dan even verder. Want er is een pareltje te vinden off the beaten path op slechts 1,5 uur rijden rijden van Manilla. Je kunt hier namelijk klimmen door het Masungi Georeserve.
Op 90 minuten van Manilla
Het Masungi Georeserve is eigenlijk alleen te bereiken met privévervoer. Als je dat doet wordt je getrakteerd op één van de mooiste en groenste gebieden in de Filipijnen. Hier heeft de stichting een prachtige klimroute gerealiseerd die met respect voor de natuur geld inzamelt om het park te kunnen blijven beschermen en conserveren.
Als je dus gaat klimmen door het Masungi Georeserve zul je niet alleen één van de tofste ervaringen in jouw Filipijnenreis rijker zijn, je doet hiermee ook echt iets goeds door Duurzaam Reizen te steunen. En dat kunnen wij alleen maar aanbevelen!
Trouwens. Met hoogtevrees kun je dit beter niet gaan doen.
Oorsprong van het Reservaat
Dit prachtige reservaat in het regenwoud wordt gekenmerkt door de rotsen van kalksteen en is gelegen in Rizal. De naam Masungi komt van het woord Masungki wat Spits betekend. Dit refereert aan de spitse kalksteen rotsen die in het reservaat te vinden zijn. Sinds 2015 is het mogelijk om op reservering als gast het reservaat te bezoeken.
Het is dus belangrijk om dit voor je reis alvast te boeken omdat er maar een paar groepen per dag worden toegelaten. Dit zorgt er natuurlijk ook voor dat het reservaat intact blijft waar wij dan weer blij van worden. Bovendien geeft het je de kans om de ongerepte natuur ook echt ongerept te ervaren. Dat betekent dus ook prachtige foto´s zonder andere toeristen erop. Maak je op om te gaan klimmen door het Masungi Georeserve.
Klimmen door het Masungi Georeserve
Je kunt hier meerdere begeleide hikes doen. Wij deden de ‘Discovery Trail’. Dit is een hike van ca. 3 4 uur. Deze hike loop en klim je samen met een parkranger die je alles kan van vertellen over het reservaat. Voordat je start wordt je uitgelegd waar het reservaat voor staat. Er zal geklommen worden en we moeten een helmpje uitkiezen.
Tijdens de hike kom je diverse obstakels tegen zoals een grote touwbrug waar overheen geklommen moet worden en een boomstammen brug. Je klimt onder rotsen door en eroverheen. Dit geeft je echt een adrenaline kick. Touwbruggen boven ravijnen kunnen voor mensen met hoogtevrees echter op zijn minst gezegd uitdagend zijn. Gedurende het klimmen door het Masungi Georeserve zien we prachtige uitzichten. Onze gids begrijpt ons tempo goed en laat ons overal ruim foto’s maken.
Tijdens de hike heb je voldoende tijd om foto’s te maken van de prachtige omgeving en af en toe even uit te rusten. De omgeving is prachtig de foto’s spreken voor zich!
Touwbruggen boven ravijnen kunnen voor mensen met hoogtevrees echter op zijn minst gezegd uitdagend zijn.

Spinnenweb kan geen drone’s vangen
Tijdens het eerste deel van het klimmen door het Masungi Georeserve hebben we al best wat adrenaline shots gekregen onder andere door het gave Spinnenweb. Je loopt hier overheen terwijl je dwars door de vloer heen kijkt naar de kalkstenen rotsen. Het uitzicht is prachtig maar het waait best hard. Toch wil ik graag een foto met mijn drone maken. (Red. Toen had ik nog een DJI Spark – en nu heb ik de Mavic Pro 2).
Onze gids vertelt me dat het redelijk hard waait. Hij weet niet of het een goed idee is. Judith weet het zeker. Slecht idee. 1+1 is helaas niet twee. Ik wil het toch proberen.
Na een paar succesvolle foto’s begint de wind hard op te zetten. Met windstoten van 100km per uur wordt de drone meegenomen met de wind. Enkele minuten geleden ging die wind nog weleens liggen waardoor ik er vanuit ging dat ik dan terug kon vliegen. Maar nu laat de wind het geen moment afweten. Mijn drone piept dat de motor overloaded is.
Terwijl mijn drone wordt meegenomen door de wind zegt mijn gids zegt heel wijselijk ‘I think it’s going away’. ‘No shit Sherlock’, denk ik. Vervolgens zegt hij: ‘I don’t think it’s coming back’. Deze man trapt met beide benen heerlijk open deuren in.
Ondertussen breekt WW3 bijna uit omdat Judith mij nog eens meermaals uitlegt dat ze dit voorspeld had, maar ik nu niet geholpen ben met een ‘Told-you-so-Show’.
Uiteindelijk raak ik het signaal kwijt en stort de drone neer. We hebben hem later ook niet meer kunnen vinden. Na twee minuten hervinden we wel onze rust en laten we de boosheid en teleurstelling achter ons. We gaan genieten van de rest van de tocht en vooral: Lief zijn tegen elkaar. De route is prachtig en we moeten ervan genieten. We kopen wel een nieuwe drone.
Boomhutje om te kussen
Het kan aan mij liggen. Maar ik vind boomhutten helemaal te gek. Waarschijnlijk is het kind in mij nog altijd enthousiast en heb ik dit ergens overgeromantiseerd. Hoe dan ook ik kan er geen genoeg van krijgen. Op onze route komen we langs een hele toffe boomhut. Zo zou ik wel een heel dorp willen. En dan wil ik er ook wel in wonen! In de hut hangen twee schommelstoeltjes. We zijn helemaal blij haha!
Grot zoals je die alleen uit Indiana Jones kent
We lopen verder na een kleine snack. We moeten weer wat touwen opklimmen. Daar hebben we wederom een geweldig uitzicht. Nu is het nog een stukje omlaag. Eenmaal omlaag kunnen we even in de schaduw wat drinken in de grot. Het is hier mooi. Het doet echt denken aan zo’n grot die je alleen uit Indiana Jones kent. In het midden staat dan zo’n soort fontein voor de eeuwige jeugd weet je wel.
Hier is het gewoon een drinkfontein, maar ik voel me meteen jonger.
Op weg naar het mooiste uitzicht
Na een korte pauze lopen we door. We gaan richting het hoogste punt. Blijkbaar heb je hier het mooiste uitzicht. Moeilijk om te geloven aangezien we al zoveel moois hebben gezien. Langzaam klimmen we boven de toppen uit. Het waait hard en het voelt hier ruig en wild. Dan zien we die brug. Wat een uitzicht heb je daar!
Laatste deel steil klimmen
Het laatste deel klimmen door het Masungi Georeserve is nog behoorlijk steil omlaag. Je bent niet gezekerd dus je moet best zeker zijn met het neerzetten van je voeten in de touwen. Wel is het heel erg cool om te doen.
Plant een boom
Na afloop van de hike krijg je een heerlijke lunch die je echt nodig hebt na de pittige hike. Daarnaast hebben we een certificaat gekregen van onze aanwezigheid in het reservaat, er is een boom gepland naar aanleiding van ons bezoek en deze boom kun je eventueel bij een volgend bezoek bekijken. Echt een heel bijzonder gebaar! Wij kunnen dit niet harder aanraden. Reis duurzaam en klim door het Masungi Georeserve! Echt doen!
Hoe kom je er?
Vanaf Makati in Manilla doe je er ongeveer anderhalf uur over. Het is by far het tofste wat je kunt doen in Manilla. Je moet wel privévervoer hebben. De route met de Jeepney is lang en onbetrouwbaar. Met name de weg terug kan het zomaar 3 uur duren voordat er een Jeepney langskomt. Als die vol is of gewoon niet stopt heb je dan een probleem.
Masungi Georeserve
Website
Route
4,7 225 Google-reviews
Natuurreservaat in Tanay, Filipijnen
Adres: Kilometer 47 Marcos Highway, Baras, Rizal, Philippines, 1970, Marcos Highway, Baras, 1970 Rizal, Filipijnen
Telefoon: +63 995 186 9911
Een taxi voor een dag huren is wel prijzig in Makati. Je moet dan denken aan 80-100 euro tenzij dat je een local kent. Wij vonden dat het overigens wel waard. Maar klimmen door het Masungi Georeserve is zo’n ervaring die je niet zomaar meer vergeet of ergens andere kunt meemaken.