Een van onze meest bijzondere reizen van de afgelopen jaren was ongetwijfeld Cappadocië. In slechts 10 dagen van onze inmiddels meer dan 1000 reisdagen heeft het een onuitwisbare indruk achtergelaten. Een absoluut hoogtepunt was paardrijden in Cappadocië tijdens de zonsondergang.
Cappadocië – Land van de mooie paarden
Cappadocië dankt zijn naam aan de oude naam Katpatuka, wat “land van de mooie paarden” betekent. Je kunt dus wel zeggen dat – het te paard ontdekken van de valleien en feeënschoorstenen van Cappadocië – de meest authentieke manier is.
Onze trip naar Cappadocië stond vol met magische ervaringen. Maar misschien wel op één staat paardrijden in Cappadocië, helemaal tijdens de zonsondergang. Hoewel. Wakker worden tussen de ballonnen was natuurlijk ook geweldig. Een gedeelde eerste plaats dan maar.

Het beste paard van stal
Mannetjes en vrouwtjes verschillen
Als je bij de manege aankomt zie je alle paarden al mooi staan. Ze zijn aangelijnd en je ziet meteen dat dit geen shetlanders zijn. Dit zijn echt grote paarden. Alle paarden zijn merries (dames) op één na. Dat is de hengst (mannetjes paard) en daar was er in dit geval maar één van.
De merries zijn overigens niet kleiner, maar vaak wel eigenwijzer. Net als bij mensen dus 😉 De hengst loopt voorop en daardoor volgen de merries vrijwel automatisch. Dit is juist heel anders dan bij mensen natuurlijk haha!
Kies je paard alsof het de sims is
Toen we aankwamen zagen we vele mooie paarden. Toch viel gelijk een prachtig wit paard op. Dit was de hengst en leider van de groep. We kregen al gelijk zin om zelf een paard uit te kiezen. Maar dat kun je dus mooi vergeten. Dit is niet de sims of horse tycoon. De eigenaar of routeleider zal het grootste deel met de hengst aan de hand de tocht begeleiden en hij zal voor vertrek iedereen die mee gaat op de tour een paard toewijzen.
Als je blond bent en het beste paard van stal, ga je waarschijnlijk op het eerste paard.
Hierover kan niet onderhandeld worden. Je kunt dus wel raden wie daarop zat. (hint: het begint met ‘You’ en eindigt op ‘Did’).


Sterke en gezonde paarden in Cappadocië
De manages in Cappadocië zijn allemaal erg professioneel. Maar nog belangrijker, ze worden geleid door vakmannen met passie en liefde voor paarden. Je ziet hier enkel gezonde paarden, geen wonden bij hun enkels of voeten, of zwetende paarden. De meeste paardenhouders hier hebben het vak doorgekregen van hun ouders en hun maneges stammen al uit de tijd van hun voorouders.
Het comfort en veiligheid voor de paarden is het belangrijkste voor de eigenaren. De paarden worden allemaal individueel verzorgd en zullen nooit tot het uiterste worden gedreven. Dat kun je ook echt zien. Paardrijden in Cappadocië is een verantwoorde activiteit, daar zijn wij absoluut van overtuigd.
Volbloed Arabieren
Alle paarden zijn volbloed Arabieren. Arabisch Volbloed wordt beschouwd als het beste en edelste ras ter wereld. Een volbloed Arabier kenmerkt zich door grote intelligentie en een vurig karakter. Ze staan bekend als gevoelige dieren. De ruiter moet eerst zijn vertrouwen winnen, waarna het paard alles voor hem wil doen. Ze hebben tevens een enorm uithoudingsvermogen wat waarschijnlijk komt doordat het van oorsprong woestijndieren zijn.
De Arabische volbloed is een gespierd paard maar weegt vaak niet veel meer dan 500 kilo. De stokmaat is ongeveer 1 meter 50. Ze zijn dus behoorlijk groot.
De stokmaat is de hoogte van een vierkant staand paard of een pony zonder hoefijzers, gemeten van het hoogste punt van de schoft tot aan de grond. Zo leer je nog eens wat.
Maar ik kan niet paardrijden

Dit is absoluut geen probleem. Er wordt rekening gehouden met ieder niveau van ruiter. Onze tocht ging bijvoorbeeld hooguit iets sneller dan stapvoets, wat overigens verre van saai is door de prachtige omgeving. Ben je ervaren en wil je zelf rijden op eigen tempo en in een kleinere groep of individueel kun je hier ook individuele dagtochten voor doen.
Paardrijden in Cappadocië – Wat ga je zien?
De tocht begint ongeveer anderhalf uur voordat de zonsondergang begint. Het duurt in totaal twee uur en je hebt één stop. De gehele tocht vindt plaats in Göreme National Park en meer specifiek in de Kizilcukur Vallei. Deze is opgedeeld in twee toeristische namen namelijk de Rosé vallei en de Rode vallei. Omdat wij kleurtjes beter begrijpen.
Vertrek vanuit de Rosé vallei


Allereerst zul je rijden door de Rosé vallei. De omgeving is hier al prachtig en er is nog best wat groen te vinden hier. Je loopt tussen kliffen door en loopt onder rotsen door. Onderweg zie je vele kerkgrotten zoals die eigenlijk overal te vinden zijn in Cappadocië.


Een stukje klimmen richting de Rode vallei
Op een derde sla je linksaf richting de Rode vallei. Je gaat dan echt een stukje klimmen de bergen in. Je loopt ook een stukje langs enkele afgronden en dat zorgt wel voor wat adrenaline. De paarden zijn overigens hartstikke rustig op elk moment.



Hoewel dat de merrie waar ik op rijd soms een eigen willetje heeft als ze een boom ziet. Dat komt omdat ze honger heeft, maar als ik streng aan de teugels trek begrijpt ze de boodschap.
Stop bij Sunset Point en het Starbox Café

Op ongeveer twee derde nemen we een pauze bovenop de Rode Vallei. De paarden kunnen hier even rusten en wij kunnen door de grotten en een oude kerk wandelen.
Cappadocië staat bekend om de oude grotkerken die uitgekarfd zijn in de rotsen.





Cappadocië heeft honderden grotkerken met prachtige fresco’s uit de 9e en 10e eeuw. Byzantijnse christenen hebben deze kloosters en kerken uitgehouwen als heilige ruimtes om Jezus te aanbidden.
Je kunt hier ook een verse jus drinken en rustig zitten bij het Starbox Café. Er is ook een toilet. Of loop even omhoog richting het Sunsetpoint. Moet je ook zeker even doen als je het uitzicht wil bewonderen.



Afdalen tijdens zonsondergang
Daarna rijden we terug tijdens de zonsondergang. Het licht is geweldig en de weg soms best stijl naar beneden. Je moet dan een beetje naar achteren hangen om het voor het paard eenvoudiger te maken. De moeilijkheid van deze wegen zorgt er ook voor dat er om deze tocht te mogen doen een gewichtslimiet is van 90 kilo.




Paardrijden in Cappadocië bezorgt je echt kippenvel. Het steeds veranderende licht tijdens de zonsondergang is werkelijk magisch.
Het laatste deel leid je opnieuw door de Rosé vallei vanaf de andere kant. Terwijl je je laatste meters maakt gaat er eigenlijk pas goed door je heen wat je zojuist hebt meegemaakt. Dit mag je echt niet overslaan.
Hoe boek je?
Wij hebben de tour geboekt bij Cappadocia Visitor. Het is ook nog eens spotgoedkoop. Je betaalt 30 euro per persoon voor een activiteit die je nooit meer gaat vergeten. Een koopje!