In Dubrovnik is ontzettend veel geschiedenis geschreven. Zodra je voet zet in de oude stad voel je dat direct. Dubrovnik is dan ook één van de best bewaarde historische steden ter wereld. De muren maken de vestingstad goed verdedigbaar en ondanks dat is de stad behoorlijk vaak van ‘eigenaar’ gewisseld. Maar Dubrovnik is niet alleen door haar rijke geschiedenis de bekendste stad van Kroatië geworden.

De bekendste stad van Kroatie
Winter is coming
Dubrovnik ademt de middeleeuwen uit en dat is dan ook de reden dat het perfect paste in George R.R. Martin’s Game of Thrones verfilming. Dubrovnik is het decor in vele episodes uit het grootste en meest populaire epos sinds Star Wars en Lord of the Rings. De stad fungeerde als Kings Landing in de serie en dat is dan ook de reden dat er overal Game of Thrones tours worden gedaan waarbij je langs de filmlocaties gaat van de HBO Hitserie. Wij hebben ook een artikel geschreven waarbij je zelf langs alle locaties gaat.
Alle Game of Thrones locaties in Dubrovnik
Dubrovnik – De Parel van de Adriatische Zee
Dubrovnik, dat gelegen is onder de berg Srđ, wordt als een van de mooiste steden van de Adriatische kust beschouwd en wordt daarom ook wel de ‘Parel van de Adriatische Zee’ genoemd. De oude, compleet ommuurde vestingstad van Dubrovnik staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.


Historie van Dubrovnik
Dubrovnik werd in de 7e eeuw gesticht door geromaniseerde Illyriërs. Zij stichtten de stad in de 7e eeuw – onder de naam Laus (dat betekent: Rots) – op het schiereiland van het huidige Dubrovnik. De stadsmuren dateren van de 9e eeuw en sindsdien hebben er behoorlijk wat veldslagen plaatsgevonden. Tot de komst van de Venetianen in 1205 die de stad hernoemden tot Ragusa.
De Slavische naam van de stad, Dubrovnik, kwam er pas na de terugtrekking van Venetië 1797 en na de val van Habsburgse rijk in 1919. Na de eerste Wereldoorlog is de stad onderdeel van Joegoslavie, maar na het Joegoslavie tribunaal valt de stad in handen van Kroatie.
Dubrovnik een soort Venetie maar dan zonder grachten
De Venetiaanse invloed zie je direct terug. De prachtige roodgedakte patriciërshuizen en paleizen stammen namelijk uit de 17e eeuw toen de stad in handen van de Venetianen was. Ze steken prachtig af tegen het donkerblauwe water van de Adriatische Zee. Het doet in veel opzichten denken aan Venetië maar dan zonder de grachten. In de oude stad kun je net als in Venetië de hoofdwegen lopen of juist verdwalen in de vele steegjes.


Wij volgen meestal niet het platgetreden pad dus we begonnen de stad eerst te ontdekken door de kleinere steegjes in te lopen. Je komt dan al op de meest prachtige plekjes en het is er zelfs relatief rustig op vele plekken. Een grote tegenstelling tot de brede hoofdwegen.
In die zin doet het ons ook denken aan Venetie. Ook daar kun je relatief rustige straatjes vinden als je van de hoofdweg en St Marcoplein wegblijft. En ook in Venetie kun je een minder prettige ervaring hebben als je niet weet hoe je zo’n stad het beste kunt bezoeken om er het meeste uit te halen.
Hoe haal je alles uit je trip naar Dubrovnik?
Zoals met veel populaire plaatsen kan het druk zijn in Dubrovnik. De straatjes zijn smal, maar de kuddes verplaatsen zich zeer voorspelbaar. Een goede aanpak om de drukte te vermijden is dus vereist. In het vervolg van dit artikel zullen we het hebben over de openingstijden. Maar verwar dit niet, je kunt namelijk de oude stad gewoon in op elk moment van de dag. Enkel voor de ‘attracties’ zoals de stadsmuren of museums gelden de openingstijden.

Waar verblijf je in Dubrovnik?
Als je zoekt naar een verblijf in Dubrovnik heb je grofweg drie mogelijkheden. Je zoekt een pittoresk hotelletje of Airbnb in de oude stad, je zoekt een relaxhotel aan zee, of je zoekt een budget hotel ver buiten de drukke oude stad. Voor alles is wat te zeggen.
Een schattige Airbnb in het centrum
Terwijl wij door de schattige straatjes liepen zagen we regelmatig zo’n escaperoom doosje met een cijferslotje aan de muur hangen. We zagen het al helemaal zitten, midden in het oude centrum een klein huisje of appartementje om op de perfecte tijden de stad te verkennen. Qua reistijd zit je dan geweldig en als je puur voor de stad komt is dat een geweldige keuze


Luxe resort aan de kust
Wij kozen voor een wat luxer hotel aan zee. Het Rixos Premium, en van daaruit was het twintig minuten lopen of 5 minuten met de bus naar het oude centrum. Het voordeel was dat we een fijn zwembad hadden, direct toegang tot zee, geweldig eten en alle luxe die we graag hebben nadat we een hele dag gewandeld hebben. Als je wat langer de tijd hebt is dit de beste keuze, omdat je dan op de dagen dat je niet naar de oude stad gaat, je kunt relaxen in het hotel en een echte strandvakantie toevoegt aan je reis. Met ‘strand’, lees dan ‘rotsen’.



Budget
Persoonlijk zouden wij nooit voor de derde optie gaan, maar als je op je budget wil letten is het wellicht toch het overwegen waard. Als je buiten het centrum zit en niet aan zee kun je vaak goede deals vinden.
Mark kwam tijdens het zwemmen een man tegen die vertelde dat hij dat gedaan had. Die was hier echter niet zo over te spreken. Hij gaf aan dat een directe buslijn nemen onhandig was. Daarnaast zei hij: lopen duurt een uur en de taxi’s vragen veel onderhandeling en kosten dan alsnog een hoop geld. Gezegd moet worden dat dit niet per se klonk als de doorgewinterde reiziger, maar goed, voor ieder zijn keuze toch.
Aanraders voordat je Dubrovnik gaat ontdekken
Moet ik een begeleide tour nemen?
Mocht je meer willen weten over de historie van de stad, gebouwen en personen die onderdeel zijn van de geschiedenis van Dubrovnik, dan is een georganiseerde tour een goed idee. Je beperkt daarmee ook het aantal meters dat je hoeft te lopen. Wij gingen namelijk op eigen houtje op pad en dan loop je best eens vast als je niet continu via Google Maps in je hand de juiste weg wil zoeken.


Als je bovendien geen begeleide tour neemt, moet je in een boek of op het internet lezen over de historie. Mark is hier altijd helemaal gek op. Maar als je niet graag leest of zelf onderzoek doet, is de kans groot dat je niets van de geschiedenis meekrijgt als je dus zelf de stad gaat ontdekken. Dat is ook best zonde.
Een goede reden om zelf de stad te ontdekken is omdat je dan de timing zelf bepaalt. Je kunt de drukte vermijden en langer blijven op plekken die druk zijn voor het geval dat je graag een foto wil maken zonder enorme groepen photobombs in je kiekjes.
Heb je een Dubrovnik Card nodig of niet?
Wij hadden een Dubrovnik Card en dat is eigenlijk altijd aan te raden. Een Dubrovnik Card kost je 250 kuna/ 33 euro voor de 1 dags pass. Daar zit toegang in voor de stadsmuren. Een ticket voor de stadsmuren alleen kost je namelijk sowieso al 250 kuna/ 33 euro als je geen Dubrovnik Card zou nemen.
Let op! Koop absoluut niet op Viator.com of wallsofdubrovnik.com (daar betaal je veel meer, en dan bestellen ze het gewoon op de officiele website)
In de Dubrovnik Card zit het volgende:
- Free public transportation
- Entrance fee to the:
- Dubrovnik City Walls
- Museum of Modern Art
- Maritime Museum
- Dulcic Masle Pulitika Gallery
- The Rupe Museum
- Natural history museum
- House of Marin Drzic
- The Franciscan Church and Monastery
- Vlaho Bukovac House
Meerdaagse Dubrovnik Card voor 3 of 7 dagen
Wil je 3 dagen of langer alle interessante plekken afstruinen dan is de meerdaagse Dubrovnik Card een beter idee. Je betaalt dan 300 kuna/ 40 euro voor 3 dagen of 350 kuna/ 46 euro voor 7 dagen. Dan haal je je geld er zeker uit.

Het voordeel van de Card is dat er ook openbaar vervoer bijzit. Dat scheelt weer. Fort Lovrijnac zit er dan weer niet bij. Dat is ook nog 7 euro maar volgens mij krijg je nog 30 procent korting via je Dubrovnik Card.
De beste tijd op de dag om Dubrovnik te ontdekken.
De minst drukke tijd in Dubrovnik
De meeste tours starten om tien uur.
De openingstijden van de stadsmuren:
- 10.00 – 17.00 h (April 1st – June 30th) – Corona Update
- 08.00 – 19.30 h (July 1st – July 31st)
- 08.00 – 19.00 h (August 1st – August 31st)
- 08.00 – 18.30 h (September 1st – September 14th)
- 08.00 – 18.00 h (September 14th – September 30th)
- 08.00 – 17.30 h (October 1st – October 31st)
Die tijden zijn dus vrijwel gelijk. Je kunt echter de stad gewoon in behalve de attracties en de stadsmuren. Wij raden dus aan om voor 8/10 uur de stad al te ontdekken als je in de ochtend wil. Dan kun je meteen om 8/10 uur de stadsmuren op.
De mooiste tijd in Dubrovnik
De sluitingstijd is 19:30 en en als je dus om 18:00 de stadsmuren opgaat zijn de meeste kuddedieren al weg omdat ze honger hebben of moe zijn. Perfect want het licht is dan ook nog eens heel mooi. Als je voor foto’s gaat is dit natuurlijk de ideale tijd.

Wat te doen in Dubrovnik?
Wandel over de stadsmuren van Dubrovnik
Een van de hoogtepunten is een wandeling over de stadsmuren van Dubrovnik. Je kijkt op deze manier de stad op zijn beste. De mooie roodgedakte huizen blijven indrukwekkend gedurende de hele tour. De hele tocht kost je een 60 tot 90 minuten. Maar we durven best te zeggen dat je Dubrovnik niet gezien hebt, als je dit niet gedaan hebt. Wil je hier meer over lezen, lees dan ons artikel:
Wandel over de stadsmuren van Dubrovnik

Vind alle Game of Thrones locaties in Dubrovnik
De meest populair serie allertijden is hier opgenomen. Fans van Game of Thrones weten dit natuurlijk. Dubrovnik is meermaals gebruikt als decor in de HBO serie en doet dan dienst als Kings Landing. Dat heeft ervoor gezorgd dat er ook vele Game of Thrones tours worden aangeboden. Mocht je liever zelf op pad gaan om deze te zoeken lees dan ons artikel :
Vind alle Game of Thrones locaties in Dubrovnik

Kayak om het oude centrum van Dubrovnik
Tijdens ons bezoek zagen we ontzettend veel mensen kayaken. Je kunt deze huren vanaf Pile Gate. Loop aan de linkerkant de trap af voor je de loopbrug op gaat en je komt uit bij de verhuurders.
Neem de Cable Car en bekijk Dubrovnik vanaf boven
Wil je de stad helemaal van boven bekijken? Er is een cable car die je helemaal omhoog de bergen in brengt. Vanaf daar heb je een geweldig uitzicht over de oude stad, de adriatische zee en het eiland Lokrum dat vlakbij ligt. Je kunt hier tickets bestellen: Ga naar de Dubrovnik Cable Car Website
Ga iets drinken op een Rock Bar
Een van de mooiste en populairste plekken in Dubrovnik zijn de Buza Bars. Ze liggen op de rotsen naast de stadsmuren van het oude centrum. Ze zijn een beetje verborgen, maar er zijn genoeg mensen die ze weten te vinden haha.

Je kunt er komen door onderstaande route te volgen:
Ga Cliffjumpen in de Adriatische Zee
Je bent niet in Dubrovnik geweest als je niet van een rots bent gesprongen in het verfrissende water. Ok, dat gaat misschien wat ver. Maar rondom Dubrovnik zijn ontzettend veel mooie plekjes waar je op de rotsen kunt zonnen of op het strand kunt liggen. De cool kids gaan natuurlijk Cliffjumpen.
Hebben we iets gemist? Laat het ons weten in de comments dan hebben we een reden om terug te gaan.
Meer weten over Dubrovnik? Lees ook onze andere artikelen