De mooiste plaats in Peru om maritieme zoogdieren en vogels te zien is Islas Ballestas. De eilanden worden niet voor niets de Galapagos eilanden van Peru genoemd. Peru is een prachtig land wat enorm veel te bieden heeft. Van woestijn, tot bergen, een van de zeven wereldwonderen, het oudste meer ter wereld en ga zo maar door. Vanuit Lima was de eerste plek die wij bezochten Paracas. Dit is ongeveer 3,5 uur rijden. Vanuit Paracas in Peru kun je deze eilanden bezoeken en dit mag je absoluut niet overslaan!
Bezoek de Islas Ballestas eilanden per boot
De Islas Ballestas eilanden worden ook wel de Galapagos eilanden van Peru genoemd. Dit vanwege de grote aanwezigheid van maritieme zoogdieren en vogels. Op de eilanden leven veel pinguïns en zeeleeuwen die we natuurlijk van dichtbij wilden bekijken. Er zijn twee tijden die je kunt kiezen. Wij namen de eerste tour. Je hebt dan ook het mooiste licht.
Eerste Tour: 08:00 uur ‘s ochtends
Tweede Tour: 10:00 uur ‘s ochtends
Duur: 2 uur (in het hoogseizoen 1,5 uur)
Kosten: 15 euro
De tour is echt een koopje. Nadat je een ticket hebt gekocht vertrek je met een open speedboot richting de eilanden. De stoelen zijn comfortabel en je hebt eigenlijk overal wel goed zicht. Toch is het onze tip om aan de linkerkant te gaan zitten.
TIP: Kies een plek aan de linkerkant van de boot. Het grootste gedeelte van de eilanden is namelijk veel beter te zien vanaf de linkerkant.
Daarna ga je op een 2 uur durende boottocht en zul je langs meerdere eilanden van Islas Ballestas komen. Het kan overigens wel best fris worden in de wind van de speedboot dus een muts of sjaal is geen overbodige luxe. Hoeden waaien zeker af als je er geen koordje aan hebt.
De Candelabra van Paracas
De tour komt als eerst langs de Candelabra van Paracas. Dit Cactus-teken is al te zien op 19 km afstand. Het teken is 181 meter lang en 0,6 meter diep in de grond gekerfd. De precieze reden waarom dit teken is gemaakt is onbekend. Er wordt ook wel gedacht dat het een teken was voor de piraten. In dit gebied woedde namelijk lange tijd een hevige strijd tussen piraten om het gebied rondom Isla Ballestas. Soms noemen mensen de ‘Cactus’ trouwens ook wel de ‘Kandelaar’.
Pinguïns en vogels
Vervolgens kwamen we bij de eerste eilanden aan die behoren tot de Islas Ballestas eilanden. We hebben daar ontzettend veel vogels gezien. Als je heel goed kijkt zie je ook Humboldt pinguïns. Op dat moment zag ik ze niet in de grote verzameling vogels maar Judith zag ze wel. Ze bleef haar best doen om met haar vinger aan te wijzen waar ze ze zag maar tevergeefs. Gelukkig heb ik wel die richting in gefotografeerd zodat ik ze later wel zag. (Zie jij ze ook?)
De vogelliefhebber komt hier goed aan zijn trekken. Maar het gebied is sowieso al prachtig. Er zijn vooral veel Guanay vogels. Rechtsonder. Die produceren ontzettend goede mest genaamd Guano. Poepvogels dus zeg maar.
Ruige rotsen
We gingen verder en zelfs zonder de vele vogels zijn de rotsen van Islas Ballestas al prachtig om te zien. De vele kleuren in de rotsen lichten mooi op in de lage ochtendzon.
Zeewolven
Weer iets verderop kwamen we de eerste zeeleeuwen tegen. Hier noemen ze ze overigens zeewolven. Wat een enorme uit de kluiten gewassen zeehonden zeg! Ze lagen lekker met hun dikke lijven te zonnen op de rotsen. Je werd er bijna jaloers op.
Helaas is het niet mogelijk om uit de boot te gaan en de eilanden te voet te bezoeken. De hele tour zie je dus vanuit de boot. Met een verrekijker of een zoomlens zie je meer, maar je hebt dat niet nodig om de dieren goed te zien. Je komt eigenlijk best wel dichtbij. Iets verderop lagen er zelfs nog veel meer zeeleeuwen in de schaduw. Je hoort ze ook goed! Het zijn luidruchtige rakkers. Wat een geschreeuw en gekreun zeg.. haha!
Broedseizoen van de zeeleeuwen
Wij waren hier in februari en dat is echt perfect. Tussen januari en maart is het namelijk het broedseizoen van de zeeleeuwen. Overal aan de kust zie je kleine baby-zeeleeuwtjes en moeders en stoere vaders die hun kleintjes beschermen. Hier blijven de boten overigens wel op wat grotere afstand en gelukkig maar. Je wilt de natuur natuurlijk niet verstoren. Het is wel ontzettend leuk om te zien!
Die kleine dikke rolmopsen zijn toch te cute of niet?
De bruine zeeleeuwen zijn de vrouwtjes. Die dikke en grote bruine hebben ook manen net als de leeuwen in Afrika en zijn de mannen. Die kleine donkere schepseltjes zijn dus de baby’tjes.
Goeie shit
Op de eilanden werken nog steeds locals die iedere vijf jaar de vogelmest genaamd Guano van de eilanden afgeschraapt en het als mest verkopen. Ze zeggen dat met deze mest planten overal kunnen groeien. Zelfs op kale rotsen.
Duikers
Zowel op de heen als de terugweg zul je bovendien vele vogels zijwaarts het water in zien duiken om vis te vangen. Dat is echt een geweldig gezicht.
Hoe kom je in Paracas?
De beste manier om in Paracas te komen is om vanaf Lima een bus te nemen. Wij hebben onze trip in Peru met de busmaatschappij Peru Hop gedaan. Deze maatschappij biedt totaal pakketten voor een reis door heel Peru. Vanuit Lima is de busrit dus ongeveer 3,5 uur naar Paracas.
Goede hoteloptie in Paras
In Paracas in Peru heb je verschillende hotel en hostel opties. Wij verbleven in Hospedaje Paracas Sur. Een fijne goedkope plek om te verblijven met een privé kamer met eigen badkamer. We betaalden €21,- inclusief ontbijt. Wij hebben hier 1 nacht verbleven en dat was prima.