Dit moet haast wel hoog op je Bucketlist staan. Voor ons was op safari om de Big Five te spotten echt een langgekoesterde wens. Eindelijk kwam het er dan van, tijdens onze trip naar het Kruger Nationale Park in Zuid-Afrika. Maar weet jij eigenlijk welke dieren er onder de Big Five vallen en waarom?
In veel gevallen noemen mensen olifanten, neushoorns, nijlpaarden, giraf, leeuw en het luipaard. Het voelt bijna logisch om grote dieren op te noemen. Ze moeten wel big zijn toch? Toch heeft de term ‘Big Five’ helaas een heel andere oorsprong.

It doesn’t matter if you are black or white, maar Zebra’s horen er niet bij
michael jackson
Op jacht naar de Big Five
De Big Five verwees oorspronkelijk namelijk naar de vijf gevaarlijkste dieren in Afrika om op te jagen. De vijf dieren op de lijst maakten vaak slachtoffers onder de grootwildjagers die jacht maakten op deze mooie dieren. Tegenwoordig zijn de dieren vrijwel overal beschermd, echter komt het ook in de huidige tijd helaas nog steeds voor dat er op de Big Five gejaagd wordt. Vaak op privéterrein dat hier speciaal voor is ingericht. Je betaalt dan al gauw 30.000 euro, maar wij vinden het belachelijk dat dit uberhaupt nog steeds kan. Het zou strafbaar moeten zijn.

Gelukkig worden er tegenwoordig vrijwel alleen nog foto’s geschoten van deze fantastische dieren. Wij gingen op fotojacht naar de Big Five. Maar welke dieren vallen dan onder deze uiterst gevaarlijke Big Five?
De Big Five genomineerden
- Leeuw: de koning van de jungle, hoewel zijn leefgebied eigenlijk nauwelijks voor jungle kan doorgaan
- Afrikaanse Olifant: ‘s werelds grootste landdier en een stuk groter dan de Aziatische olifant. De Afrikaanse olifant is naast dat hij een stuk groter is te herkennen aan de grote slagtanden en gedraagt zich doorgaans ook een stuk territorialer.
- Luipaard: deze grote en schuwe katten leven solitair en staan bekend om hun aanpassingsvermogen aan verschillende leefomgevingen
- Afrikaanse Buffel: de meest onvoorspelbare van de Big Five. De buffel maakt daarom ook de meeste slachtoffers. De buffel waarschuwt namelijk niet voordat hij aanvalt. Bovendien nemen ze altijd wraak als ze een aanval overleven.
- Neushoorn: de enorme en prachtige herbivoren zijn zwaar, snel en als ze chargen heb je geen kans.
Waar zijn de Lion King dieren? Timon & Pumba, Zazu en de anderen in deze lijst?
en dan vergeten we er nog genoeg

De dikke dertig lijst (unofficial)
Tijdens een gamedrive in het Kruger Nationale Park is het door de populaire naamgeving een soort van algemeen ‘dingetje’ geworden om de Big Five te spotten. Als wij eerlijk zijn en onze favoriete dieren moeten noemen, worden er dan eigenlijk wel een paar vergeten die wij ook geweldig vinden. We hebben zelf de ‘Dikke Dertig Lijst’ bedacht. De lijst is nog niet officieel, maar zou dat eigenlijk wel moeten zijn. De onderstaande dieren kun je namelijk ook allemaal spotten in het Kruger Nationale Park. En ondanks dat je ze wellicht niet allemaal kent of herkent, het zijn prachtige dieren.
Zebra | Nijlkrokodil | Aasgier | Vervet aapje | Panterschildpad | ||
Giraffe | Wilde Hond | Stokstaartje (Timon) | Afrikaanse Zee-arend | Bateleur Adelaar | ||
Nijlpaard | Koedoe | Knobbelzwijn (Pumba) | Stekelvarken | Impala | ||
Cheetah | Baviaan | Geelsnaveltok (Zazu) | Tijgergenet | Sabelantilope | ||
Hyena | Struisvogel | Wildebeest | Jakhals | Elandantilope |
Binnenkort brengen we een Safari Spotter gids uit met foto’s, informatie en fototips voor de dieren in Zuid-Afrika. In dit artikel dus nog even niet de dikke dertig.
Over het Kruger Nationale Park
Oorsprong
Het Kruger Nationale Park is in Nederland het bekendste nationale park in Afrika. Maar ook wereldwijd valt het onder de top vijf meest beroemde wildreservaten in Afrika. Het park werd geopend in 1898 door president Paul Kruger. Jagers hadden het originele aantal wilde dieren namelijk behoorlijk uitgedund. Het gebied werd daarom onder natuurbescherming geplaatst om zo het uitsterven van de resterende dieren te voorkomen.
Omvang
Het Kruger Nationale Park beslaat een enorm gebied van ongeveer 19.485 vierkante kilometer. Dat is ongeveer 2/3 van de landoppervlakte van Nederland (33.783km2) . Het is hiermee qua omvang ook één van de grootste nationale parken in Afrika.
Biodiversiteit
De biodiversiteit van het Kruger Nationale Park is erg groot en met meer dan 500 vogelsoorten is het tevens een vogelparadijs. Door de omvang heeft het park verschillende ecosystemen en leefgebieden die daardoor vele verschillende diersoorten ondersteunen. Van graslanden, bossen, rivierbossen tot aan savanne.
Conservatie
Het Kruger Nationale Park in Zuid-Afrika heeft tevens een cruciale rol gespeeld in het behoud van bedreigde diersoorten zoals de witte neushoorn en de Afrikaanse wilde hond. Toch zijn beide diersoorten nog steeds bedreigd. Neushoorns worden nog steeds gedood door stropers die de hoorns verkopen aan mensen die geloven dat het een Afrodisiaca is.
Ondanks dat dit onzin is. De hoorns van neushoorns bestaan namelijk uit keratine, een vezelachtig eiwit waaruit ook menselijk haar en nagels zijn opgebouwd, net als de haren, nagels en schubben van gewervelde dieren. In veel privéreservaten worden de neushoorns daarom ‘dehorned’. Er hangen overal borden dat dit dan gebeurd om de stropers te ontmoedigen. Helaas is dit nodig om de dieren te beschermen.
Op Safari om de Big Five te spotten
In onze recente trip naar Zuid-Afrika hebben we geprobeerd de tijd te maximaliseren die we op Safari gingen. Op safari gaan is namelijk absoluut het spannendste en mooiste wat je kunt doen in Zuid-Afrika.
Wildlife spotten in hun natuurlijke habitat is uniek en geeft je elke keer weer kriebels.



Het is ook mogelijk om met je eigen huurauto door het Kruger Nationale Park te rijden. Dat is overigens niet de wijze die we je aanraden. We hebben het niet geprobeerd, maar de kans is groot dat je dan met ontzettend veel auto’s rondom een dier staat zodra je er één spot langs de weg. Dat is niet echt de wijze waarop je het wilt beleven.
Private Game Reserves
De beste manier om de Big Five te spotten is door te verblijven bij zogenaamde Private Game Reserves. In deze reservaten worden strenge regels gehanteerd die ervoor zorgen dat wildlife geen massa-aangelegenheid wordt. Daarnaast hebben de gidsen veel kennis en respecteren ze de natuur en de dieren. Wilde dieren zijn echt wild. Ze kunnen onvoorspelbaar gedrag vertonen.
Een aantal voordelen van een Private Game Reserve zijn:
- Niet meer dan 2 voertuigen tegelijk bij een sighting
- De gidsen hebben veel kennis en vinden de dieren vaak tijdens interessant situaties
- De safari-voertuigen kunnen gecontroleerd off-road gaan in gevallen van sightings (doe dit niet met je huurauto haha)
- Sommige gidsen hebben tevens een spotter en spoorzoeker bij om de kans te verhogen
- Je doet 2 gamedrives per dag in comfortabele voertuigen die gemaakt zijn om veilig te zitten en 360 graden foto’s te kunnen maken (zonder dat je zelf aan het stuur zit)
- Je verblijft in de reservaten zelf en verliest geen tijd


Onze (foto)vangst van de Big Five in het Kruger Nationale Park
Leeuw
De kans om leeuwen te zien tijdens een gamedrive is redelijk groot als je een aantal dagen achtereen op safari gaat. Leeuwen in actie zien is echter niet gegarandeerd. Leeuwen slapen 90% van de dag en gaan vaak pas ‘s nachts op jacht.










Luipaard
Deze prachtige katten leven solitair. Enkel in de eerste jaren begeleid de moeder haar kind. Daarna moeten ze voor zichzelf zorgen. Luipaarden gaan daarom vaak confrontaties met andere sterke dieren uit de weg. Als ze gewond raken kunnen ze namelijk niet zelf meer op jacht.










Buffel
Buffels lijken voor ons eigenlijk allemaal een beetje op stieren. Ze zijn oersterk en vertonen zeer territoriaal gedrag. Ze verplaatsen zich meestal in kuddes en zijn vaak bij water te vinden. De oudere buffels kunnen het tempo vaak niet bijhouden. Ze blijven alleen achter en zijn daardoor kwetsbaar voor roofdieren. Ze worden in de volksmond ‘daga-boys’ genoemd.








Olifant
De Afrikaanse olifant is een behoorlijk stuk groter dan de Aziatische olifant. De dieren blijven samen in grote kuddes. Ze hebben eigenlijk geen echte vijanden behalve als ze nog jong zijn. Ze worden dan beschermd door hun familie. Grote mannetjes verplaatsen zich soms alleen. Olifanten slapen staand en zitten vaak onder de modder. Die modder gooien ze over zichzelf heen om zich te beschermen tegen de zon.










Neushoorn
Er zijn twee soorten neushoorns te vinden in Zuid-Afrika. De witte neushoorn en de zwarte neushoorn. Dit heeft echter niets te maken met hun kleur. De term witte neushoorn komt van het nederlandse woord ‘wijd’. De witte neushoorn heeft namelijk een wijde bek terwijl de zwarte neushoorn een soort snavelsnuit heeft. De engelse verbastering heeft wijd als ‘white’ vertaald en sindsdien is de naam verwarrend geworden.
De zwarte neushoorn eet voornamelijk kleine planten en de witte neushoorn graast. Je ziet de zwarte neushoorn niet zo makkelijk omdat ze zich dus in klein struikgewas bevinden. De zwarte neushoorn is tevens iets kleiner en zowel schuwer als iets aggressiever.








Wat wij aanraden voor een reis naar Zuid-Afrika
Er zijn verschillende manieren om te reizen naar Zuid-Afrika. Een georganiseerde reis kan een fijn idee zijn. Toch is er een groot verschil in aanbieders. De meeste aanbieders bieden dezelfde soortgelijke standaardreis aan. Dat is een prima wijze als introductie voor Zuid-Afrika maar geeft je vaak maar een paar dagen safari in het Kruger Nationale Park. Helaas doen vrijwel alle aanbieders bijna hetzelfde rondje.
Onze Unieke safari rondreis in Zuid-Afrika
Voor ons is wildlife het hoogtepunt en ons advies is om ruim twee weken van de gebruikelijke 3 of 4 safari te doen. Het maakt de reis eventueel iets duurder, maar dat hoeft niet. Binnenkort gaan wij daarom zelf een rondreis organizeren waarin wij ons concentreren op wildlife fotografie + safari en onze eigen hoogtepunten in Zuid-Afrika.

