Eén van de dingen die je niet mag missen in Mexico is de wonderlijke Maya stad Chichen Itza. De stad staat vol prachtige Maya bouwwerken en er is een groot deel van de cultuur bewaard gebleven. De Maya cultuur was bovendien ontzettend geavanceerd voor haar tijd. We hebben er zelfs onze huidige kalender aan te danken. Chichen Itza was een grote Maya stad en is inmiddels de beroemdste van de Mayasteden. Dat heeft er mede voor gezorgd dat het sinds enige tijd één van de zeven wereldwonderen is.
De pyramide van Kukulkan is het bekendste bouwwerk in de stad, maar de stad is enorm en een groot deel ervan ligt zelfs nog verborgen in de jungle. Chichen Itza ligt op een aantal uur rijden landinwaarts en is één van de meest bezochte toeristische attracties in Mexico.

Bouwjaar: Meer dan 1500 jaar geleden
Toegangsprijs: 481 Pesos / ongeveer 22,50 euro (Inclusief Parkeerplaats)
Openingstijden: Dagelijks van 9 uur ’s ochtends tot 5 uur ’s avonds
Locatie: https://goo.gl/maps/vrffdp2bKWMFhMvv9
Je bezoek aan Chichen Itza plannen
Chichen Itza hebben wij twee keer bezocht. Hoewel je zou verwachten dat de eerste keer overweldigender is, was het bij ons precies andersom.
Georganiseerde tour
Dat komt ook omdat we de eerste keer met een georganiseerde tour gingen vanuit ons hotel. Je komt dan met een grote touringcar aan en moet een vlaggetje volgen van de gids. Het was er ook ontzettend druk en helaas ook regenachtig. In het bosgedeelte kun je kleine shopjes vinden vol met souvenirs made in china. De mexicanen maken er hele irritante geluiden met een soort fluit die jaguar geluiden maakt.
Met eigen vervoer
De tweede keer gingen we op eigen gelegenheid. We kwamen daardoor ook veel eerder aan met onze eigen huurauto. Als je als een van de eersten over de site loopt kun je veel meer genieten van de prachtige Maya stad. Ook was het zonnig wat de stad zeker meer flair geeft. Een nadeel is dan wel dat je veel minder meekrijgt van de geschiedenis. Dat vinden wij altijd wel interessant dus als je dat ook leuk vindt kun je beter een gids nemen. Alleen voorkom dan dat je met een enorme groep bent.
Over Chichen Itza
Chichen Itza, wat ‘aan de monding van de Itza-bron’ betekent, is een Maya-stad op het schiereiland Yucatan in Mexico, tussen Valladolid en Merida. Het werd opgericht vóór de periode van Christopher Colombus en diende waarschijnlijk een tijdje als het religieuze centrum van Yucatan. Op het hoogtepunt hebben er in de stad ongeveer 35.000 Maya’s geleefd.
Plattegrond

Mensenoffers en gebruiken
Cenote Sagrado
In de stad ligt een ‘heilige cenote’. Een Maya weg (sacbe) leidt naar deze ondergrondse waterstroom. Deze maar ook andere cenotes werden vroeger gebruikt om (mensen)offers te brengen aan de God Chac. Daarom wordt hij ook wel ‘The Well of Sacrifice’ genoemd. De Cenote is minder mooi dan vele anderen die je in Yucatan kan vinden omdat het water in plaats van helder blauw meer wat groen is.
Balletje Balletje – Het balspel van de Maya’s
Tegenwoordig spelen de Mexicanen balletje-balletje met nietsvermoedende toeristen die een paar keer winnen voordat ze verliezen. Maar in de tijd van de Maya’s hadden ze een ander balspel wat je niet wilde verliezen.
Als je door de ingang van Chichen Itza loopt zie je in het eerste deel van het bos enkele magere bomen met een groen gekleurd blad. Dit zijn rubberbomen en de witte kleverige hars werd gebruikt om de ballen te maken die ze gebruikten voor hun balspel. De schors wordt van de boom verwijderd, het witte, kleverige spul in de schors wordt vervolgens gekookt en wanneer het wordt afgekoeld, wordt het met de handen in de vorm van een bal gevormd en vervolgens gepolijst.

De Maya’s speelden hun balspel in een grote arena. (Juego de Pelota, op de plattegrond) De arena was ruim 168 meter lang. Aan beide zijden waren twee ringen die niet horizontaal (zoals bij basketbal) maar verticaal aan de muur hingen. Hier moest de bal doorheen, maar ze hingen aardig hoog. In de voorstellingen van deze spelen, die wij in Valladolid hebben gezien, mocht de bal niet door de ring heen worden gegooid. Deze moest met een willekeurig lichaamsdeel door het gat worden gekaatst. Alleen de knieën, ellebogen of heupen mogen gebruikt worden.
De balspelers waren in tegenstelling tot de voetballers van nu geen verwende miljonairs. De verliezers werden namelijk vaak geofferd. Voetbal is oorlog zei Rinus Michels weleens. Maar hier dus letterlijk.
TRAVELMONSTER
De Tzompantli
Dit lage platform is volledig versierd met schedels. Deze moeten volgens de archeologen de hoofden van de mensenoffers voorstellen.

Bouwwerken van Chichen Itza
De pyramide van Kukulkan
Misschien wel de bekendste constructie op Chichen Itza is de piramide van Kukulkan ook wel genoemd El Castillo. Het is de vierkante getrapte piramide van 24 meter hoog. Aan elke zijde bevinden zich trappen in de 4 windrichtingen. Elke trap bestaat uit 91 treden. Gezamenlijk met het bovenste platform komt dat neer op de 365 kalenderdagen.
De Kukulkan-piramide is vernoemd naar Kukulkan. Kukulkan (/ kuːkuːlˈkän /) (“Plumed Serpent”, “Feathered Serpent”) is de naam van een Meso-Amerikaanse slangengod. In het Nederlands betekent het zoveel als de ‘gevederde slang’.
De pyramide werd gebouwd voor astronomische doeleinden en tijdens de lente-equinox (20 maart) en de herfst-equinox (21 september) rond 15.00 uur schijnt het zonlicht op de westelijke balustrade van de hoofdtrap van de piramide. De zon schijnt dan schuin op de hoeken van de pyramide. Daardoor valt er een schaduw op de zijkant van de trappen met het slangenhoofd.
De zon schijnt dan schuin op de hoeken van de pyramide. Daardoor valt er een schaduw op de zijkant van de trappen met het slangenhoofd.
Dit veroorzaakt 7 driehoeken die het lichaam van een slang laten zien van ongeveer 37 meter lang die naar beneden kruipt totdat deze samenkomt met het hoofd van de enorme slang dat in steen is uitgehouwen onderaan de trap.

Equinox = wanneer de dag net zo lang is als de nacht.
travelmonster
Tempel van de krijgers
Een kleinere pyramide op het complex is de tempel van de krijgers. De tempel is versierd met beelden van de regengod Chac en Kukulkan. De tempel wordt omring door ontzettend veel zuilen. Deze staat bekend als de groep van de duizend zuilen en is waarschijnlijk overdekt geweest en gebruikt als marktplaze. Twee speciaal gevormde zuilen die zijn vormgegeven als slangen beveiligen de ingang.
Het Observatorium – El Caracol
Dit gebouw heet El Caracol (de slak), omdat het een enorme wenteltrap aan de binnenkant heeft die leek op een slak. Dit gebouw werd echter gebruikt als sterrenkundig observatorium. De openingen in de muren werden gebruikt om de beweging van de sterren en andere hemellichamen bij te houden. Als deze exact binnen de openingen vielen kwam dit overeen met de belangrijke data op de Maya kalender.
Maya-astronomen wisten uit waarnemingen met het blote oog dat Venus op verschillende tijdstippen van het jaar op het westen verscheen en aan de oostelijke horizon verdween, en dat het 584 dagen duurde om één cyclus te voltooien.
Ze wisten ook dat vijf van deze Venus-jaren gelijk waren aan acht zonnejaren. Venus zou daarom met tussenpozen van acht jaar verschijnen in de noordelijke en zuidelijke uitersten.
Van 29 mogelijke astronomische gebeurtenissen (zonsverduisteringen, equinoxen, zonnewendes, enz.) Waarvan wordt aangenomen dat ze interessant zijn voor de Meso-Amerikaanse inwoners van Chichén Itzá, zijn zichtlijnen voor 20 astronomische gebeurtenissen te vinden in de structuur. Helaas is een deel van de op El Caracol rustende toren verloren gegaan, waardoor de overige 9 wellicht nooit gevonden zullen worden.
De Maya kalender
Als we het hebben over de Maya-kalender, is het beter om te praten over een kalenderstelsel waarin je tot op heden verschillende technieken hebt.
Maya’s hadden niet één kalender om te gebruiken, maar ze karakteriseerden de datum op basis van verschillende soorten kalenders die ze ontwierpen. Ze richtten zich vooral op de Tzolkin, de goddelijke kalender, waar een jaar gelijk is aan 260 dagen.
De civiele kalender Haab was waarschijnlijker voor onze kalenders die we vandaag gebruiken. Haab berekende een jaar op 365 dagen.

Maya’s gebruikten de Venuscyclus met 584 dagen als een soort teken om hen de juiste dag te laten zien om te organiseren, en de Lange Telling is vergelijkbaar met de Juliaanse Kalender.
Hoe kom je er?
Zit je in een resort aan de kust kun je met een georganiseerde tour mee. Maar een auto huren is veel prettiger. Als je een auto hebt gehuurd heb je veel vrijheid en kun je Chichen Itza het beste bezoeken vanuit Valladolid.
Het is dan nog maar een kleine drie kwartier rijden namelijk. Je kunt ook vlakbij Chichen Itza overnachten maar er is geen leuke stad en gezelligheid nabij dus Valladolid is echt een betere keuze. Valladolid is bovendien de leukste en kleurrijkste stad in Yucatan.
Twijfel je nog over het huren van een auto in Mexico? Lees dan ons artikel met tips en tricks om op een prettige manier een auto te huren in Mexico.
