Duizend en één nacht ervaring in Jordanië
Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat we een prachtige reis maakten naar het Midden-Oosten en Jordanië bezochten.
Voor mij persoonlijk heeft Indiana Jones deze magische locatie voor het eerst op de kaart gezet in mijn jeugd.TRAVELMONSTER JEUGDSENTIMENT
Het land spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding maar voor mij persoonlijk heeft Indiana Jones deze magische locatie voor het eerst op de kaart gezet in mijn jeugd. In de 7 jaar dat we samen reizen heeft deze locatie bij mij altijd heel hoog op het verlanglijstje gestaan. Het duurde echter wel even voordat ik Judith overtuigd kreeg en achteraf is het één van onze mooiste reizen ooit.
Je kunt in Jordanië een ontzettend gevarieerde reis beleven en het land is lekker overzichtelijk met twee grote snelwegen die je van boven naar beneden, of andersom, leiden en die langs alle bezienswaardigheden komen. King’s highway is bovendien een fantastische route vol met prachtige uitzichten. In een ruime week hebben we geslapen onder de sterrenhemel in de rode woestijn, gedreven in de dode zee, gecanyoneerd in de Wadi Mujib kloof, het wereldwonder Petra bezocht en heerlijk gegeten in de mozaïkstad Madaba. Voor de duikliefhebber schijnt Aqaba ook een prachtige onderwaterwereld te hebben.
De ligging van Jordanië en veiligheid
Jordanië, officieel het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië (Arabisch: ‘المملكة الأردنية الهاشمية), is een land in het Midden-Oosten met een bevolking van 10,2 miljoen inwoners. Jordanië is gelegen ten oosten van Israël en de Westelijke Jordaanoever (onderdeel van de Palestijnse Gebieden) met als grens de rivier de Jordaan en de Dode Zee (een zoutmeer). Verder is het land gelegen naast Syrië in het noorden, Irak in het noordoosten en Saoedi-Arabië in het zuidoosten. Het heeft in het zuiden via de Golf van Aqaba toegang tot de Rode Zee. De hoofdstad is Amman met 4,4 miljoen inwoners.
De ligging zorgt ervoor dat reizigers zich weleens afvragen of het land veilig is. Jordanië is wat dat betreft een oase van rust en kende in de afgelopen 5 jaar geen enkele aanslag met terroristisch motief. Hoewel je in westerse media wel over een gijzeling in de tempel van Karnak kunt lezen had dit niets te maken met onrust uit de omliggende gebieden en dus ben je in Jordanië een stuk veiliger dan in bijvoorbeeld Parijs, Berlijn of Londen.
7 Redenen om Jordanië te bezoeken
1. Eén van de 7 wereldwonderen, de oude stad Petra
Eigenlijk is dit alleen al een reden om Jordanië te bezoeken. De prachtige historische UNESCO World Heritage Site is ontzettend uitgestrekt en je kunt je hier zo drie volle dagen vergapen aan de stad die 312 voor Christus door de Nabateërs is uitgekarfd uit het zandsteen. Deze plek zal ik nooit vergeten. En het is de mooiste plek die ik ooit heb gezien.
2. De Wadi Rum woestijn (Planeet Mars)
Eén van de meest bijzondere woestijnen ter wereld met een goede reden. Het prachtige rode zand spreekt tot de verbeelding en doet denken aan Planeet Mars. Het is dan ook niet voor niets dat hier vele Hollywood films zijn opgenomen zoals ook bijvoorbeeld The Martian met Matt Damon. Je kunt hier ’s nachts onder de sterrenhemel slapen en de stilte van de woestijn is iets magisch. Wij zagen ook een leuk klein vosje in de bergen die het kippenhok plunderde.
3. Drijven in Dode Zee
Iedereen kent toch wel de verhalen en misschien ook beelden van drijven in de Dode Zee omdat deze zoveel zout bevat. Ik moet zeggen dat ik sceptisch was en me afvroeg of je wel echt bleef drijven of dat het effect klein was en mensen zich behoorlijk moesten inspannen om deze foto’s te maken. Laten we zeggen dat ik volledig overtuigd ben en sterker nog, het is vrijwel onmogelijk om je benen langer dan 5 seconden onder water te houden. Briljant.
4. King’s highway
Ooit een van de belangrijkste handelsroutes van Jordanië. Nu wordt deze gezien als de toeristische route van de luchthavens naar Petra en de overige bezienswaardigheden. Je komt langs de Grand Canyon van Jordanië, Wadi Mujib. Dit is een kloof van ongeveer een kilometer diep met uitzicht op een stufmeer en prachtige golvende hellingen. Ook kom je onderweg langs de tempel van Kerak, wat wij persoonlijk leuk vonden om er even uit te gaan maar niet zo heel indrukwekkend ten opzichte van de rest van Jordanië.
5. Wadi Mujib canyoneering.
Om dit te doen dien je vantevoren te reserveren want het kan weleens druk zijn. Ook moet je weten dat je hiervoor via the Desert Highway moet rijden want je kunt absoluut niet op dezelfde dag Wadi Mujib bezoeken met de uitzichtpunten op King’s Highway en ook Wadi Mujib canyoneering. Dit zijn echt twee verschillende activiteiten dus vraag dit ook goed uit.
6. Duiken in Aqaba
Wij zijn zelf niet echt duikliefhebbers en hebben overigens daarom ook onze Padi nooit gehaald. Echter hoorde ik van veel reizigers dat duiken in Aqaba echt prachtig is en het koraalrif ligt er juist zo goed bij omdat het niet zo toeristisch is als bijvoorbeeld Eilat. Voor de kust ligt een koraalrif en in de hotels kun je snorkelspullen huren om daarna het water in te lopen. Zodra je het water inloopt wordt je al omringd door allerlei gekleurde vissen.
7. De romeinse stad Jerash
Jerash is een stad in het noorden van Jordanië gelegen 45 km ten noorden van de hoofdstad Amman, aan de rivier de Jabbok. Gerasa wordt beschouwd als een van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. Helaas hadden wij geen tijd meer om deze toe te voegen aan onze trip. We moesten kiezen tussen Jerash en Wadi Mujib Canyoneering en dat is niet gemakkelijk. Als je tijd hebt zeker niet overslaan.
Wat moet je nog meer weten?
Beste reistijd: Maart t/m mei & september t/m november (wij gingen in juli)
Visum: Ja, maar zit in de Jordan Pass (bestellen dus)
Aanbevolen reisduur: 8-9 dagen (wij waren hier 7 dagen)
Lokaal prijsniveau: Europese prijzen
Auto huren of gids: Beide kan, maar we raden een gids aan want die vertelt je veel meer dan je in een reisgids kunt lezen.
Drone meenemen: Niet toegestaan
Leuke wist-je-dat-jes
Ga lokaal eten. Aangezien het hele landschap bestaat uit gele en rode gesteenten en dus ook de huizen, wegen, en ja overal waar je kijkt eigenlijk uit dezelfde kleuren bestaat, houden de Jordanen ontzettend van kleuren. Als je een lokale eettent inloopt die niet voor toeristen is bedoeld lijkt het of je in een kermis komt. Discoballen, neonverlichting, laserlichten en werkelijk halve discofuif installaties. Vraag als je een gids hebt echt om dit te doen. Je zult hier namelijk als je zelf een auto huurt niet zomaar binnen stappen.
Bruiloften in Jordanië worden groots aangepakt. De bevolking in Jordanië is ook relatief rijk. Onze gids liet zien dat het hele dorp werd uitgenodigd (zal echt niet bij iedereen zo groots zijn overigens) en de mannen doen dan een zingroutine waarbij ze om en om een zin zingen voor het bruidspaar. Uit volle borst dus en volgens mij ook met wel wat alcohol, maar dat heb ik er zelf bijbedacht (want ze waren wel heel uitbundig).
De Dode Zee is geen echte zee maar een zoutmeer. Het is het grootste meer van Jordanië. Als je het meer oversteekt kom je uit bij Palestina en Israël. Elk jaar wordt het meer een aantal meters minder diep doordat het water verdampt.
Jordanië heeft via de Golf van Aqaba een open verbinding naar de Rode Zee en daarmee met de rest van de wereld.
Bekende wegen – die ook al in de oudheid gebruikt werden – zijn de King’s Highway en de Desert Highway.
Je kunt overnachten in Little Petra bij de bedoeïnen. Je slaapt dan echt in een grot die diende als woning in de tijd van de Nabateërs.
Er ligt in Jordanië een ontzettend stevig 4G netwerk wat Jordanië een stuk moderner heeft gemaak en bereikbaar is voor iedereen. Onze gids had maar liefst 25 GB internetbundel (en ja ook echt snel) wat communicatie vele malen eenvoudiger heeft gemaakt in Jordanië aangezien reistijd tussen locaties behoorlijk tijdrovend is. Ze hebben ook gewoon facebook zonder rare restricties.
Jordanië is een koninkrijk. Het staatshoofd van Jordanië is koning Abdoellah II van Jordanië die in 1999 zijn overleden vader Hoessein van Jordanië opvolgde.